“Voor de Provinciale Sector ontwikkelde Yaacomm de app “Gezond en veilig werken”. De app biedt informatie op maat over arbo-onderwerpen. Met de handige tips en filmpjes kunnen medewerkers meteen aan de slag.”
Marga Waldekker, programmamanager bij het A&O-fonds Provincies, vertelt over de totstandkoming en gebruik van de app.
Arbo-Informatie altijd en overal bij de hand via een app
“De arbocatalogus was tot nu toe alleen als website beschikbaar. Voor mensen op kantoor werkt een website best laagdrempelig, maar een deel van de sector werkt ook buiten, zoals mensen op de weg, mensen in en langs het water, de inspecteurs, et cetera. En zij hebben niet altijd toegang tot een laptop. Om de toegang zo laagdrempelig mogelijk te maken, en ervoor te zorgen dat je ten alle tijde, waar je ook bent, toegang hebt tot de arbo-informatie, dachten we aan een app.”
Wat is het meest geschikte communicatiemiddel bij het overbrengen van informatie? Het A&O-fonds maakt hier bewuste keuzes in.
“Bij de beslissing welk middel je inzet om informatie aan te bieden is het een afweging wat je op dit moment wilt, maar ook wat je er in de toekomst mee kunt doen. De app biedt voor mensen in het veld een laagdrempelige manier om snel informatie op te zoeken maar biedt voor ons ook verdere mogelijkheden om medewerkers op de hoogte te houden.
Informatie op de website, hoe leuk en responsive ook, wordt een lang verhaal op je telefoon. De informatie wordt in een app echt anders aangeboden. Een app biedt het voordeel dat je snel toegang hebt tot handzame en overzichtelijke informatie die waar je ook bent beschikbaar is. En een app biedt daarnaast andere handige mogelijkheden zoals notificaties en filtermogelijkheden zodat de informatie die voor jou belangrijk is meteen te zien is. Iedereen heeft een telefoon bij zich, dus de call to action is directer. Op een website verdwijnt informatie sneller naar de achtergrond. We zien ook dat organisaties de app als standaardapp op de werktelefoon zetten.”
Digi-toegankelijke informatie
Voor het A&O-fonds Provincies is digitale toegankelijkheid van producten een belangrijk thema. Yaacomm houdt bij het bouwen van de apps altijd rekening met de eisen die gesteld worden aan digitale toegankelijkheid.
Marga Waldekker zegt hierover: “Het is belangrijk om alles wat je doet ook digitaal toegankelijk te maken en daar rekening mee te houden. De app speelt daar direct op in en dat is voor ons een belangrijk punt. We willen graag een diverse en inclusieve organisatie zijn en dat betekent dat je daar met alle activiteiten alert op moet zijn.”
De arbo-app in de dagelijkse praktijk
Behalve dat de onderwerpen van de arbocatalogus snel en goed doorzoekbaar zijn, vind je in de app ook tips en filmpjes. Dat maakt de arbo-onderwerpen concreet en direct toepasbaar. In de app kan je aangeven waar je werkt en welk soort werkzaamheden je verricht. Op basis daarvan krijg je informatie op maat in de app; dat scheelt een hoop zoeken voor medewerkers.
Marga legt uit hoe de provinciale medewerkers voordeel hebben van de app: “Veilig en gezond werken is elke dag relevant. Dat zit soms in hele kleine dingen en het gaat juist om die dagelijkse praktijk. Hoe zit het met je thuiswerkplek? Hoe zit je erbij op kantoor? Hoe stel je je autostoel in? Neem je een pauze als je het druk hebt? Dan is het belangrijk dat die informatie ook snel en duidelijk te vinden is.
Er zijn provincies die op regelmatige basis een lunchwandeling organiseren. Via de app kan je medewerkers daar attent op maken. Op die manier kan je arbo-zaken veel meer integreren in het dagelijks werk, waar arbo eigenlijk ook voor bedoeld is. Veilig en gezond werken moeten we allemaal elke dag doen.”
Uitwisselen van relevante en belangrijke informatie
Het A&O-fonds Provincies gebruikt de app als een communicatiekanaal om meer mensen te kunnen bereiken. Marga: “In het najaar geef ik bijvoorbeeld cursussen en workshops voor ondernemingsraden over werkdruk en duurzaamheid. Dat zijn onderwerpen die je mooi via de app kunt communiceren.”
Via een app kan je specifieke groepen medewerkers benaderen, bijvoorbeeld alleen medewerkers die op de weg werken in de provincie Groningen. Zo kan je heel gericht medewerkers informeren over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn.
Ook is een app in te zetten voor incidentmeldingen. Marga ziet dit als een mogelijke uitbreiding van de app. “Bij een incident is een telefoon echt cruciaal, omdat je dan ter plekke de melding kan doen”.
Van idee tot een app in de appstore
Een arbo-app ontwikkelen: hoe gaat dat in zijn werk? We vroegen Marga hoe ze het proces van idee tot eindproduct heeft ervaren.
“Het ontwikkelproces was leuk en soepel. We hebben van tevoren gesproken over welke informatie en onderdelen in de app moesten komen. Op basis daarvan heeft Yaacomm een eerste opzet gemaakt. Het lastigste was het het op een toegankelijke manier beschrijven van de arbo-onderwerpen, dat is echt een vak apart. De samenwerking met Yaacomm ging goed en het reageren op elkaar ging vlot. Het is belangrijk om vanuit een mockup, een voorbeeld van hoe de app eruit komt te zien, te werken en van daaruit aanpassingen te doen. Ook de testversies zijn belangrijk en het was fijn dat we testers hadden die op diverse toestellen (iOS en Android) konden testen. Dat gaf waardevolle informatie voor de uiteindelijke versie.”
Yaacomm heeft al een app voor het A&O-fonds Provincies ontwikkeld, de app Het Goede Gesprek. Deze app helpt medewerkers en leidinggevenden bij het voorbereiden en vastleggen van (ontwikkel)gesprekken. Marga Waldekker: “Wat meespeelt is de goede ervaring en samenwerking die we met Yaacomm hebben met de ontwikkeling van de app Het Goede Gesprek. Die app is heel interactief van aard. Omdat er ook veel tekst ingetypt moet kunnen worden voor de vastlegging van het gesprek is deze app ook in een webversie beschikbaar; teksten intypen werkt vaak prettiger op een groter scherm. De app Gezond en veilig werken is vooral informatief. Je moet je informatie snel en makkelijk kunnen vinden.”
Een aanrader voor organisaties
Tot slot vroegen we Marga wat een arbo-app voor organisaties kan betekenen. “Een app kan helpen om arbo onder de aandacht te houden en concrete handvatten te bieden voor een gezonde en veilige werkplek. Het is een mooie tool om laagdrempelig bij mensen binnen te komen en informatie te verstrekken.
Voor ons als sectororganisatie is het een handig instrument en ik denk zeker dat het ook voor individuele organisaties toegevoegde waarde heeft. De app biedt veel mogelijkheden voor snelle en toegankelijke informatievoorziening over gezond en veilig werken.”
Meer informatie over deze app is te vinden op site van A&O-fonds Provincies.
De app is gratis te downloaden in de Apple Appstore en Playstore.
Uitgebreide informatie over tools op het gebied van Arbo en duurzame inzetbaarheid zijn te vinden op onze site.