Foto van een glazenwasser

De CAO makkelijker gebruiken, begrijpen en toepassen

“In de CAO-app kunnen we extra uitleg en interpretatie van artikelen opnemen waardoor leden de CAO makkelijker kunnen gebruiken, begrijpen en toepassen.”

Melanie Klerx, communicatieadviseur van Schoonmakend Nederland, vertelt over de ontwikkeling en het gebruik van de  CAO-app die Schoonmakend Nederland heeft laten ontwikkelen.

Van alleen geprinte informatie naar digitale informatie

“Na elke nieuw afgesloten CAO maken we een boekje waarin de geprinte CAO is opgenomen. Dit boekje moet door alle werkgevers aan hun werknemers verstrekt worden. In de praktijk blijkt men het boekje vaak niet op zak te hebben bij locatie-bezoeken waardoor werkgevers en werknemers bij vragen over de CAO de informatie niet bij de hand hebben. Enige tijd geleden tipte een deelnemer in het CAO-onderhandelingsteam ons om contact op te nemen met Yaacomm die al veel ervaring bleek te hebben met het ontwikkelen van CAO-apps. Yaacomm had meteen een voorbeeld van een CAO-app waardoor wij een goede indruk kregen van de mogelijkheden van een dergelijke app en toen was de keuze snel gemaakt om dit ook voor onze branche te laten ontwikkelen.”

De CAO voor iedereen altijd bij de hand met extra uitleg

“Met de CAO-app is de informatie altijd en voor iedereen beschikbaar en toegankelijk. Bovendien biedt de app de mogelijkheid om extra uitleg en interpretatie van artikelen op te nemen waardoor leden de CAO makkelijker kunnen gebruiken, begrijpen en toepassen. Ook bevatten de teksten linkjes naar websites en extra uitleg voor verdere verdieping in de onderwerpen. Deze verrijking van informatie is een grote toegevoegde waarde.”

Tools, nieuws en polls

“De app bevat ook een Tools-module waarmee leden verschillende berekeningen kunnen maken en een Nieuwsmodule die we heel actief gebruiken om belangrijke nieuwsberichten met leden en werknemers te delen.

Via de Denk Mee/Polls module kunnen we ideeën en tips aan onze leden vragen of de leden polsen over bepaalde plannen.”

Chatfunctie

“Bovendien staat op de homepagina van de app een chatfunctie. Via deze chat kunnen leden vragen stellen aan de helpdesk die dan ook via de chat een antwoord geeft. Hierdoor is de druk van telefoontjes naar de helpdesk verminderd en kunnen leden zelf kiezen op welke manier zij contact met ons op willen nemen. 

Sommige informatie in de app zoals de uitleg van CAO-teksten is alleen toegankelijk voor leden van Schoonmakend Nederland. Zij kunnen daarvoor eenvoudig inloggen met het zakelijke e-mailadres.”

Webversie van de app

“Schoonmakend Nederland heeft ook een webversie van de app. Als binnenkort de nieuwe CAO wordt ingevoerd, willen we deze onderdeel maken van onze website. Op die manier wordt het onderhouden van de extra informatie makkelijker. We hoeven deze dan nog maar op 1 plaats in te voeren.”

Pushnotificaties en alertbanner

“Met de app kunnen we ook pushnotificaties en alertbanners inzetten. Deze gaan we ook binnenkort actief gebruiken zodat de meest belangrijke informatie direct bij onze leden op hun mobiel binnenkomt of meteen zichtbaar is wanneer de app wordt geopend.”

Dashboard

“Wij gebruiken het dashboard van de app heel intensief. Natuurlijk voor het regelen van de toegang tot de app van de leden, maar ook voor het plaatsen van nieuwsberichten en het bekijken en interpreteren van de analytics. Zo kunnen we zien hoe de app gebruikt wordt, welke berichten het beste gelezen worden en kunnen we besluiten om onderwerpen extra onder de aandacht te brengen.”

Wassteel app

“Een bijzonder traject was de ontwikkeling van de Wassteel-app. De regels voor glasbewassing met de wassteel veranderden kort geleden en zijn aan strikte regels gebonden. De Arbeidsinspectie controleert steekproefsgewijs of glazenwassers zich hieraan houden. Er was daarom behoefte om de tijdregistratie voor het gebruik van de wassteel via een app te kunnen doen om het werk voor de glazenwassers te vereenvoudigen. Yaacomm ontwikkelde hiervoor een op maat gemaakte app die dit mogelijk maakt.”

Een aanrader

“Natuurlijk is de ontwikkeling van een CAO-app in het begin een investering, maar dit levert je als branche veel op. Ik zou elke andere branche aanraden een CAO-app te laten ontwikkelen door Yaacomm. Yaacomm is een fijne partij om mee te werken. Zij denken goed mee met het vinden van (technische) oplossingen, geven duidelijk aan wat de mogelijkheden zijn en wat er niet kan, ze houden zich aan de afspraken, zijn goed bereikbaar bij vragen en leveren een goed product. 

Kortom, wij zijn erg blij met de twee apps die voor onze branche zijn ontwikkeld.”