Functionaliteit voor blinde medewerkers

De CAO-app: ook voor blinde medewerkers

App CAO Gehandicaptenzorg
Hoe kunnen óók slechtziende en blinde medewerkers op een makkelijke manier hun arbeidsvoorwaarden benaderen? De Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG) vroeg ons de CAO Gehandicaptenzorg app goed toegankelijk te maken voor deze groep medewerkers, opdat ook zij de cao-teksten, FAQ’s en tools goed kunnen benaderen, doorzoeken en toepassen.

Visio
Bas van der Schild is HR adviseur bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor mensen met een visuele beperking. Omdat hij blind is, maakt hij gebruik van VoiceOver, een schermlezer die ingebouwd is in zijn iPhone. In zijn dagelijkse werk is het kunnen doorzoeken van de CAO Gehandicaptenzorg enorm handig. De app was nog niet goed toegankelijk en Bas nam contact op.

Met behulp van Timon, de toegankelijkheidsexpert, Bas vanuit de HR praktijk en Jesse, HBO ICT-student en ervaringsdeskundige tester hebben we stapsgewijs alle onderdelen van de app aangepast voor zowel iOS als Android. Beide platforms werken verschillend, en hebben een eigen manier om teksten en functies voor te lezen.

Image

De praktijk
Hoe werken apps in de praktijk als je blind bent? Deze week kwamen Timon en Jesse van Visio op bezoek. Jesse liet ons zien hoe de smartphone een essentieel hulpmiddel in zijn dagelijkse leven is. Whatsappen? Geen probleem: Jesse kan razendsnel appen door braille commando’s te typen op het touchscreen (zie foto) of berichten te dicteren. En hij leest binnengekomen berichten in een hoog tempo met VoiceOver. Foto’s kunnen in sommige gevallen zelfs herkend worden door VoiceOver door Artificial Intelligence, maar fijner is het als mensen een korte beschrijving geven bij de foto.

We waren blij te horen dat de CAO-app voor Bas nu goed te gebruiken is. In de praktijk blijken veel apps helaas nog niet (goed) toegankelijk voor mensen met een (visuele) beperking. De techniek biedt gelukkig steeds meer mooie mogelijkheden om apps inclusief te maken voor alle gebruikers. De kennis op het gebied van toegankelijkheid die we met behulp van Visio hebben opgebouwd in de afgelopen periode nemen we mee in onze app-ontwikkeling; en we kijken uit naar het kunnen toepassen van de nieuwe mogelijkheden!